Dit jaar zijn ruim dertig webcomics genomineerd voor de Comik Web Award. Hieruit hebben we een shortlist samengesteld van achttien nominaties. De jury, een panel van vijftien comicliefhebbers, heeft de winnaar gekozen uit deze shortlist. Het begrip webcomic hebben we in de ruime zin opgevat, namelijk als strips op het web. Dat webcomics nichegevoelig zijn blijkt wel uit de nominaties. Genres, stijlen, thema’s lopen sterk uiteen en dat geldt ook voor de voorkeuren van de juryleden. Desondanks is er 1 tekenaar die een ruime meerderheid aanspreekt.

Daarmee is Christiaan de Jong met zijn ‘Heerlijke stripjes voor bij de koffie’ onmiskenbaar winnaar van de Comik Web Award 2012. Het werk is krachtig en inspireert door eenvoud.

Hoge ogen gooien twee tekenaars in het andere uiterste van het spectrum: Bart Nijstadt met het vervolgverhaal Muggen en That Damn Day van Raoul Deleo. Allebei een zorgvuldig uitgewerkte sfeer van stille bedachtzaamheid en observatie. Ook lof voor Ruud Douma en Wilbert van der Steen die er met Dolly Bellefleur in slagen om in een eigen, vriendelijke stijl de actualiteit aan de orde te stellen. De jury is onder de indruk van de originaliteit en het hoge niveau van alle genomineerden.

Lees het juryrapport voor de toelichting en alle genomineerden.